Le Marie

HARD FACTS

WINE NAME: Le Marie Mixed Case PRODUCER: Le Marie APPELLATION: Various GRAPE VARIETIES: Malvasia Moscato, Dolcetto, Nebbiolo FERMENTATION TANKS: Stainless steel YEASTS: Natural MACERATION: Various MALOLACTIC: Done AGED IN: Stainless steel / större ekfat AGED FOR: 6-12 months ALCOHOL CONTENT: 13% TOTAL PRODUCTION: Limited ALTITUDE: 350-500 VOLUME: 75 cl
BOTTLES PER PACKAGE: 6 (2+2+2) PACKAGING TYPE: Cardboard BOTTLE SEALING: Natural cork

Quick Facts

This is a mixed case consisting of 2 bottles each of:
2 x Blanc de Lissart 2016
2 x Dolcetto 2016
2 x Debarges Nebbiolo 2014

The Wine’s Story

This presentation is in Swedish, due to a temporary launch at Systembolaget.

Grattis! Du har precis investerat i något unikt. Denna ”vinlåda” innehåller tre utvalda viner från coola Le Marie i Piemonte. 

Belägna i den aningen obskyra sub-regionen Barge i de västra delarna av Piemonte, inte långt från franska gränsen, producerar familjen högst personliga viner med tydlig ursprungskaraktär. Vingårdarna ligger vackert belägna på foten av Mount Viso på närmare 500 meters höjd. Här är jorden är full av röd skiffer och mineraler vilket ger ett bra grepp och fin syra i vinerna.

Familjefirman Le Marie består av vinmakaren Valerio, hans fru Luigina och barnen Simona och Daniele som alla är högst delaktiga i produktionen. De 10 hektaren odlas ekologiskt och vinerna är charmigt naturliga men samtidigt rena och fruktiga. Man gör klassiska Piemonteviner av druvorna Dolcetto, Barbara och Nebbiolo men även kvalitativt bubbel och det unika, torr vita vinet Blanc de Lissart, vilket vi lyckats få med i lådan! 

Hoppas att du gillar det här projektet lika mycket som vi gör och stort tack för att du vill prova!

Blanc de Lissart 2016 (2 flaskor); 100% Malvasia Moscato, 169 kr 

Detta är det enda vin i världen producerat av denna udda, men spännande druva. Druvorna handplockas och jäser på ståltank där vinet ligger och vilar i 6 månader innan buteljering. 

Doften är generös och dryper av stenfrukter, medan smaken är torr, strukturerad och positivt stenig. Vi tänker grillade skaldjur/fetare fisk med smakrika tillbehör gärna med en liten asiatisk touch. Ge gärna vinet en timme i karaff och servera vid ca 10C.

Dolcetto 2016 (2 flaskor); 100% Dolcetto, 159 kr 

En av Piemonte viktigaste druvor, framför allt historiskt. Le Maries version är kaxigare i frukten än de flesta andra Dolcettoviner och bjuder på mörka körsbär, viol and fina syror. 

Vinet jäser på ståltank och ligger med skalkontakt en knapp vecka innan pressning. Du dricker det med fördel lite svalt, typ 14-15C. Krydda upp både fågel och fläsk och lägg på grillen. Funkar både före, under och efter.

Debargés 2014 (2 flaskor); 100% Nebbiolo, 175 kr 

Vi älskar Nebbiolo och erbjuder flera versioner men ingen påminner om denna. Schyst intensitet med propra tanniner i en inte alltför tätsittande kostym, där de järnhaltiga sandjordarna spelar stor roll för slutresultatet. 

11 månader i neutrala fat ger vinet en utvecklad charm och härlig struktur. Passar till det mesta, men vi föredrar en somrig pasta med liten krämighet. 15-16C är en bra serveringstemperatur. Kan med fördel lagras uppåt 5 år

GO TO THE PRODUCER PAGE